TAO kedvezmény, energiatároló, adókedvezmény energiatárolás

Jelentős TAO kedvezmény villamosenergia-tároló létesítéséhez

2024. január 1-jétől kezdve az adózók számára új tao kedvezmény lépett életbe, amely kizárólag villamosenergia-tároló létrehozására irányuló beruházások esetén vehető igénybe. A kedvezmény lehetőséget biztosít a vállalkozások számára arra, hogy adóterheiket csökkentsék és egyúttal környezetbarát technológiák fejlesztését támogassák. Az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezése után hat éven keresztül lehet igénybe venni.

Magyarország elkötelezett amellett, hogy a zöld gazdasági átállásban élen járjon, és ennek érdekében olyan fejlesztéseket valósít meg, amelyek a zöldenergia termelésében és tárolásában világszínvonalúak. Ennek érdekében az új rendelkezés lehetővé teszi, hogy azok a beruházások, amelyek villamosenergia-tároló létrehozására irányulnak, adókedvezményt kapjanak. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy ez a lépés segíti a fenntartható energiaforrások felhasználását és elősegíti a zöldenergia terjedését az országban. Magyarország így nemcsak a környezetvédelem terén tesz fontos lépéseket, hanem gazdaságilag is előnyökhöz jut a zöldenergia területén tett beruházások révén. A kormány célja, hogy a zöld gazdasági átállás során a nyertesek között legyen, és ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország versenyképes maradjon a zöldenergia területén.

Az adórendszer egyszerűsítése és az adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adópolitika egy másik fontos célja az éghajlati célok támogatása. Az idei évben bevezetett új intézkedés lehetővé teszi, hogy a vállalkozások adókedvezményt kaphassanak, ha villamosenergia-tároló létesítményt hoznak létre. Izer Norbert hangsúlyozta ezt az új lehetőséget, amely segíti a vállalkozásokat a fenntarthatóbb energiaforrások felé való elmozdulásban.

A kedvezmény bevezetésének célja annak ösztönzése, hogy olyan új villamosenergia-tároló berendezések létesüljenek, amelyek képessé teszik a vállalatokat a saját célra megtermelt villamos energia tárolására.

Iza Norbert

Az államtitkár által kiemelt technikai részletek között szerepel, hogy az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezését követő hat évig lehet igénybe venni. Fontos feltétel továbbá, hogy a villamosenergia-tároló energiájának legalább évi 75 százalékát megújuló energia fedezze. Az adókedvezmény támogatási intenzitása – az összes állami támogatással együtt – 30 százalék, de legfeljebb 30 millió euró lehet. Ez a kedvezményes lehetőség lehetővé teszi a beruházók számára, hogy hosszú távon is támogatást kapjanak a megújuló energiaforrások felhasználásához, ösztönözve ezzel a fenntartható fejlődést és az energiatermelés környezetbarát módjainak elterjedését. Az ilyen típusú adókedvezmények fontos szerepet játszanak a zöld energia előmozdításában és a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ez azt is jelenti, hogy például egy 100 millió forint értékű beruházás esetén 30 millió forintnyi adókedvezménnyel számolhat a vállalat, azaz ekkora összeggel csökkentheti a fizetendő társasági adóját – tette hozzá.  

Iza Norbert

Az OECD 2024-es magyar országtanulmánya részletesen elemzi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet által vizsgált gazdasági folyamatokat és tendenciákat Magyarországon. A tanulmány kiemeli, hogy a nagyszámú feldolgozóipari beruházás jelentős szerepet játszik abban, hogy az ágazat átálljon a zöld technológiára, ezáltal hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez és környezetvédelemhez. Az államtitkár hangsúlyozza, hogy az új beruházási adókedvezmény célja éppen az, hogy támogassa ezt az átállást, ösztönözve a vállalatokat a környezetbarát megoldások felé való elmozdulásra.

Forrás: vg.hu

Referenciáink

KSTAR energiatároló szekrények TAO kedvezmény
kstar energiatároló zöld energia, autótöltő, napelemes rendszer, energiatárolás
kstar energiatároló, ipari energiatároló, napelemes rendszer, energiatárolás
Kapcsolatfelvétel – Power Charge
[Ajánlatkérő]

[Kérjük fejtse ki röviden érdeklődésének tárgyát!]