Állattartó telepek támogatása

Pályázatírástól a kivitelezésig

Támogatás célja

“Állattartó telepek támogatása” pályázatok célja az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozása, építési tevékenységekkel és az állattartáshoz szükséges eszközök, gépek, technológiák bevezetésével. További kiemelt cél a járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatának csökkentése is, ami még mindig nagy problémát jelent az állattartó telepek számára. A Felhívás több területen kíván hozzájárulni az állattartó telepek versenyképességének növeléséhez. Lehetőség  nyílik az állattartásra, előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására,  kialakítására, továbbá állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére is. Emellett az állattartó telepek  létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújítása, technológiáinak korszerűsítése, valamint a  megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák beszerzése is támogatásra kerül.  

Pályázhat továbbá:

 • a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 10 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek, ezt ide kattintva tudod ellenőrizni: STÉ kalkulátor
 • a fenti évben árbevételük legalább 40%-a mezőgazdasági tevékenységből származott

A támogatási kérelem benyújtására családi mezőgazdasági társaság is pályázhat, valamint kollektív beruházás keretében is be lehet nyújtani a támogatási kérelmeket. Kollektív projektnek minősül a termelői csoport, a termelői szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott projekt.

A gazdák akár többször is igényelhetnek támogatást, különböző megvalósítási helyszínre vonatkozóan, ezeket a kérelmeket természetesen külön szakaszban kell majd benyújtani. 

Támogatható tevékenységek

Az Állattartó telepek korszerűsítése pályázatban több állatfajra igényelhető támogatás: baromfifélék (házityúk, pulyka, kacsa, pézsmaréce, lúd, gyöngytyúk), sertésfélék (házi sertés, vaddisznó), szarvasmarhafélék (szarvasmarha és bivaly) és bölény, juh- és kecskefélék, lófélék (ló, szamár, öszvér), nyúl, méh, húshasznosítású galamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly, valamint csincsilla tartáshoz kapcsolódóan.

Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek

 • épületek hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteségének csökkentése
 • épületek, építmények fűtési, hűtési, használati melegvíz és világítási rendszerek korszerűsítése
 • világítási rendszerek korszerűsítése
 • beépített technológiai berendezések korszerűsítése
 • épületgépészeti fejlesztések
 • új energiatakarékos berendezések és technológiák kiépítése, beszerzése

Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása

 • napelem, napkollektor
 • biomassza rendszerek
 • hőszivattyú
 • geotermikus energia használata
 • biogáz termelés
 • szélenergia felhasználása

További nem energetikai tevékenységek is támogathatóak, amiket nem részletezünk, de a pályázat kiírásában megtalálhatóak.

A támogatás formája

Állattartó telepek megújításának támogatása pályázat:

 • Keretösszeg: 50 milliárd Ft
 • Igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: 30 millió Ft – 200 millió Ft
 • A támogatás intenzitása: 50-80%
 • Előleg is igényelhető: a támogatási összeg 25%-áig, maximum 50 millió Ft-ig
 • Akár 800-1000 db állattartó telep részesülhet a támogatásban

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása:

 • Keretösszeg: 150 milliárd Ft
 • Igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: 200 millió Ft – 5 milliárd Ft
 • A támogatás intenzitása: 50-80%
 • Előleg is igényelhető: a támogatási összeg 25%-áig, maximum 500 millió Ft-ig
 • Akár 250-300 db állattartó telep részesülhet a támogatásban

Korszerűsítse épületét energiatároló rendszerrel

A kiírt pályázat lehetőséget kínál az épület energiahatékonyságának növelésére és korszerűsítésére. Az energiatároló rendszer bevezetése az egyik leghatékonyabb módszer a fenntartható energiahasználat és a költségek csökkentése érdekében. Az energiatároló rendszer olyan technológia, amely lehetővé teszi az energiatermelés és -felhasználás időbeli eltolását.

KSTAR energiatároló szekrények
3db KSTAR energiatároló egység általunk átadva

Az energiatároló rendszer bevezetése számos előnnyel jár az élelmiszeripari üzem számára. Elsősorban csökkenti az energiafelhasználásból eredő költségeket, hiszen az olcsóbb időszakokban lehetőség van energiát tárolni, majd azt felhasználni a drágább időszakokban. Emellett növeli az energiafüggetlenséget is, hiszen az önfenntartó energiarendszer segítségével kevesebb lesz a hálózattól való függés.

Az energiatároló rendszer bevezetése továbbá hozzájárul az épület fenntarthatóságának növeléséhez is. A környezetbarát energiafelhasználás révén csökken a károsanyag-kibocsátás, így az üzem környezeti lábnyoma is csökken. Ezáltal az üzem a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként pozitív képet építhet ki, amely hozzájárul az ügyfelek és partnerek bizalmához.

Az energiatároló rendszer bevezetése azonban komoly tervezést és beruházást igényel. Elengedhetetlen a szakértők bevonása és a megfelelő technológia kiválasztása, amely a legjobban megfelel az épület és az üzem igényeinek. Emellett fontos a műszaki és jogi szabályozások betartása is, hogy az új rendszer teljes mértékben megfeleljen a hatósági előírásoknak.

Összességében az energiatároló rendszer bevezetése nagy lehetőséget jelent az élelmiszeripari üzemek számára. A pályázat révén lehetőség nyílik az épület energiahatékonyságának növelésére és korszerűsítésére, amely hozzájárul az üzem hosszú távú fenntarthatóságához és versenyképességéhez. Az energiatároló rendszer bevezetése nemcsak a költségeket csökkenti, hanem környezetvédelmi szempontból is pozitív hatással van az üzem működésére. Ezért érdemes komolyan fontolóra venni a pályázatban való részvételt és az energiatároló rendszer bevezetését az élelmiszeripari üzemekben.

A pályázat megjelenése

Állattartó telepek fejlesztésének támogatása:  2024. július 30-tól

Állattartó telepek megújításának támogatása pályázat:  2024. június 25-től

Érdeklődik a pályázat iránt?

Kapcsolatfelvétel – Power Charge
[Ajánlatkérő]

[Kérjük fejtse ki röviden érdeklődésének tárgyát!]