Vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése

Pályázatírástól a kivitelezésig

Támogatás célja

A vendéglátó üzletek szolgáltatási színvonalának növelése és működésük átláthatóságának biztosítása érdekében kiemelt fejlesztési célként azonosítható a szektorban működő KKV-k támogatása, fejlesztése, összhangban a Turizmus 2.0 ágazati stratégiában kidolgozott vendéglátás stratégia céljaival. A stratégia a vendéglátó üzletek versenyképességének növelését átfogó módon célozza, az értékesítést támogató fejlesztésektől kezdve a technológiákon és eszközökön át az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig bezárólag. Hangsúlyt kap a minőségi kínálat kiemelése és a vállalkozások menedzsment képességeinek javítása is. A szolgáltatás minőségének egyik meghatározó és a fejlődést potenciálisan korlátozó eleme az elérhető technológia korszerűsége. A vendéglátó üzletek számára egységes fejlesztési program biztosítása szükséges, hogy a szisztematikus támogatás által a szükséges fejlesztések megvalósulhassanak.

Részletes célok:

 • vendéglátó üzletek szolgáltatási színvonalának emelése
 • vendéglátó üzletek üzemeltetési hatékonyságának javítását szolgáló fejlesztések megvalósítása (energetikai beruházások/szolgáltatások megvalósítása)
 • szolgáltatók folyamatos, éves működésének biztosítása
 • a projektek megvalósításán keresztül munkahelyek teremtése és a meglévő munkaerő megtartása

Magyarországon bejegyzett székhellyel és vidéki1 telephellyel rendelkező, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény2 alapján mikro- , kis- és középvállalkozásnak (kkv-nak) minősülő vállalkozások; amelyek

 • gazdasági társaságok;
 • civil szervezetek;
 • egyházi jogi személyek;
 • egyéni cégek;
 • egyéni vállalkozók;
 • adószámos magánszemélyek.

Jelen felhívásra azon vendéglátó üzlet üzemeltető pályázhat, aki, vagy amely

 • magyar pénzintézetnél vezetett pénzforgalmi számlával rendelkezik;
 • a pályázat benyújtásakor már regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (a továbbiakban: NTAK);
 • NTAK adatszolgáltatási kötelezettség esetén a pályázat benyújtásának napját megelőző 20 napban napi zárást, és a nyitva tartott napokra forgalmi adatot küldött az NTAK-ba3;
 • jelen felhívás C fejezete alapján a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott vendéglátó üzlet kategóriába tartozik és az erről szóló nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkezik;
 • minimum 1 lezárt üzleti évvel rendelkezik a 2023. és/vagy a 2022. évet illetően, és az NTAK-ban is rögzítésre került;
 • az általa üzemeltetett vendéglátó üzlet egész évben nyitva tart (NTAK-regisztráció szerint).

Támogatható tevékenységek

Pályázat csak az alábbiakban felsorolt vendéglátó üzlet fejlesztéshez kapcsolódó tevékenységekhez kapcsolódóan nyújtható be.

Energiahatékonyság:

 • a gazdaságos üzemeltetést támogató eszközbeszerzés, led-es fényforrás, vízcsapokra perlátor
 • nyílászárók hőszigetelő képességének javítása: tömítés csere, ablakfólia, egyéb
  korszerűsítési megoldások

Eszközbeszerzés:

 • hosszú távú költségcsökkentést és hatékony működést célzó beépített eszközök, berendezések (mint például konyhai eszközök és berendezések, legalább nettó 20 ezer Ft/db értékben, nagykonyhai bútor, sütő-főző berendezés, hűtőberendezés, fagyasztó, mosogató berendezés)
 • egyéb, működést szolgáló beszerzések (mint például bárgép, kávégép, snack készülék, chafingek, tálaló és szervízkocsi, főzőlap, gázzsámoly, borhűtő, hűtővitrin, bemutatóvitrin, borcsapoló, sörtorony és sörcsapoló tartozékok, mérlegek, konyhai előkészítő gépek: dagasztó, daráló, szeletelők, csomagoló, botmixer, turmixgép, egyéb gépek, higiéniai berendezések, kamera)
 • vendégélményt, komfortot fokozó eszközök vásárlása (mint például üzlettér bútorzat, világítás, árnyékolás, teraszfűtés – kültéri hősugárzó)
 • munkavédelmi eszközök, védőfelszerelések (mint például kötény, kesztyű, hőszigetelt kesztyű, hajháló, sapka)
 • munkaruha, egyenruha, védőruha (mint például szakács- és konyhai ruházat, felszolgáló munkaruha)
 • a vendéglátó üzlet üzemszerű működését közvetlenül szolgáló fogyóeszköz (mint például konyhai eszközök, edények, cukrász eszközök, kések és vágóeszközök, adagolók, vágólapok, tepsik, tálcák, tányérok, evőeszközök, poharak, egyéb konyhai és éttermi eszközök)

Az elérhető támogatási összegnél magasabb összegű beruházás/beszerzés megvalósítása is megengedett. A maximálisan elszámolható támogatási összeg ebben az esetben is 1 millió forint. Saját forrásként (önerőként) más hitelkonstrukcióval történő párosítás megengedett, amennyiben az a Felhívásban megjelölt tevékenységekkel összhangban van.
A támogatási összegből egyéb pályázati forrás önereje nem finanszírozható.

Nem támogatható tevékenységek

Nem támogathatók a D1. pont szerint támogatható tevékenységek körébe nem eső tevékenységek, különösen

 • a vendéglátó üzletekhez tartozó, külön engedéllyel rendelkező szálláshelyek fejlesztése;
 • meglévő vendéglátó üzlet bővítése és új vendéglátó üzlet létesítése;
 • meglévő eszközök felújítása és használt eszközök beszerzése.

A támogatás formája

 • Keretösszeg: 13 milliárd Ft
 • Rendelkezésre álló keret az első ütemben: 3 milliárd Ft
 • A támogatás intenzitása: 100%, vissza nem térítendő támogatás
 • Támogatási összeg vendéglátó üzletenként: 1 millió Ft

Ütemezés

 1. Étterem: 2024. május 27.
 2. Cukrászda: 2024. június
 3. Zenés-táncos szórakozóhely: 2024. július
 4. Alkalmi vendéglátóhely: 2024. augusztus
 5. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely: 2024. szeptember
 6. Büfé: 2024. október
 7. Italüzlet, bár: 2024. november

Korszerűsítse épületét energiatároló rendszerrel

A kiírt pályázat lehetőséget kínál az épület energiahatékonyságának növelésére és korszerűsítésére. Az energiatároló rendszer bevezetése az egyik leghatékonyabb módszer a fenntartható energiahasználat és a költségek csökkentése érdekében. Az energiatároló rendszer olyan technológia, amely lehetővé teszi az energiatermelés és -felhasználás időbeli eltolását.

Az energiatároló rendszer bevezetése számos előnnyel jár az élelmiszeripari üzem számára. Elsősorban csökkenti az energiafelhasználásból eredő költségeket, hiszen az olcsóbb időszakokban lehetőség van energiát tárolni, majd azt felhasználni a drágább időszakokban. Emellett növeli az energiafüggetlenséget is, hiszen az önfenntartó energiarendszer segítségével kevesebb lesz a hálózattól való függés.

Az energiatároló rendszer bevezetése továbbá hozzájárul az épület fenntarthatóságának növeléséhez is. A környezetbarát energiafelhasználás révén csökken a károsanyag-kibocsátás, így az üzem környezeti lábnyoma is csökken. Ezáltal az üzem a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként pozitív képet építhet ki, amely hozzájárul az ügyfelek és partnerek bizalmához.

kstar ipari energiatárolás

Az energiatároló rendszer bevezetése azonban komoly tervezést és beruházást igényel. Elengedhetetlen a szakértők bevonása és a megfelelő technológia kiválasztása, amely a legjobban megfelel az épület és az üzem igényeinek. Emellett fontos a műszaki és jogi szabályozások betartása is, hogy az új rendszer teljes mértékben megfeleljen a hatósági előírásoknak.

Összességében az energiatároló rendszer bevezetése nagy lehetőséget jelent az élelmiszeripari üzemek számára. A pályázat révén lehetőség nyílik az épület energiahatékonyságának növelésére és korszerűsítésére, amely hozzájárul az üzem hosszú távú fenntarthatóságához és versenyképességéhez. Az energiatároló rendszer bevezetése nemcsak a költségeket csökkenti, hanem környezetvédelmi szempontból is pozitív hatással van az üzem működésére. Ezért érdemes komolyan fontolóra venni a pályázatban való részvételt és az energiatároló rendszer bevezetését az élelmiszeripari üzemekben.

A pályázat megjelenése

 2024. május 27-től

Érdeklődik a pályázat iránt?

Kapcsolatfelvétel – Power Charge
[Ajánlatkérő]

[Kérjük fejtse ki röviden érdeklődésének tárgyát!]

Vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelése

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., mint a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelő szerveés a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. általközösen meghirdetett pályázat.

[A támogató megnevezése: Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (a továbbiakban: Támogató)]
A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Támogató közösen pályázatot hirdet a jelen pályázati kiírásban részletezett célok megvalósítása érdekében. A támogatási konstrukció alapvető célja a hazai gazdaság támogatása, hogy elősegítse a még dinamikusabb nemzetgazdasági növekedést. A vendéglátás a magyar nemzetgazdaság kiemelt ágazata, amely jelenleg is jelentős foglalkoztató. Indokolt a benne rejlő gazdasági, szolgáltatási és kultúraformálási potenciál további kiaknázása. [A támogató megnevezése: Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (a továbbiakban: Támogató)]

A támogatás számításának alapja
■ az áfalevonási joggal rendelkező pályázók esetén a projekt áfa nélküli (nettó)költsége,
■ az áfalevonási joggal nem rendelkező pályázók esetén pedig a projekt költségeinek áfával növelt (bruttó) összege.
Jelen kiírás keretében támogatható tevékenységek uniós versenyjogi szempontból csekély összegű támogatás (de minimis) jogcímen, a D.2. pontban foglaltak szerint valósíthatók meg. Csekély összegű támogatás (de minimis) esetében bármely három évben odaítélt csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 300.000 eurónak megfelelőforintösszeget.

A konstrukció ütemezése
A különböző ütemek havonta, üzlettípusonként lesznek elérhetőek a tervezett 13 milliárd Ft-os keretösszeg teljes kimerüléséig.

További feltételek
■ A támogatás vendéglátó üzletenként igényelhető és nyújtható.
■ Egy szolgáltató több vendéglátó üzletre is igényelhet támogatást.
■ Egy vendéglátó üzlet egy támogatásra pályázhat.
■ Adatszolgáltatási kötelezettség esetén a támogatói okirat hatályba lépésétől a fenntartás végéig napi zárást, és a nyitva tartott napokra forgalmi adatot küld az NTAKba.

Amennyiben a vendéglátó üzlet üzemeltetője nem a vendéglátó üzletnek helyet adó ingatlan tulajdonosa vagy annak, ingatlannyilvántartásba bejegyzett haszonélvezője, akkor a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének a pályázat benyújtásakor tulajdonosi nyilatkozatot szükséges benyújtania arról, hogy a tulajdonos
■ hozzájárul a pályázat benyújtásához;
■ hozzájárul a pályázatban foglalt infrastrukturális fejlesztések megvalósításához és a pályázó általi aktiválásához;
■ továbbá az ingatlan a kötelező fenntartási időszakban a pályázó rendelkezésre áll.

TÁMOGATHATÓ VENDÉGLÁTÓ ÜZLET KATEGÓRIÁK
A támogatási konstrukció keretében „A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet” 4 sz. mellékletében (a továbbiakban: 210/2009 (IX.29.) Korm. rendelet) szereplő vendéglátóhely üzlettípusok közül az I. ütemben ÉTTEREM kategóriához kapcsolódóan nyújtható be pályázat és ítélhető meg támogatás.
A Támogató fenntartja magának a jogot, hogy a vendéglátó üzlet tényleges üzemelését, valamint az üzemelésnek az irányadó jogszabályoknak való megfelelését egyéb módon – mind a támogatói döntést megelőző, illetve az azt követő időszakra vonatkozóan is – ellenőrizze, és a támogathatósági feltételnek való megfelelést ezen ellenőrzés eredménye alapján határozza meg.
A támogatás igénylése vendéglátó üzletenként lehetséges.

A projekt megkezdése
A projekt a pályázat benyújtásának napjától saját felelősségre megkezdhető. Támogatás a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett beruházáshoz nem igényelhető.

A projekt befejezése
A projekt akkor tekinthető fizikailag befejezettnek, ha a támogatott tevékenység a támogatói okiratban meghatározottak szerint teljesült, a támogatásból létrehozott beruházás vagy beszerzett eszköz – a 2000. évi C. törvény a számvitelről (továbbiakban: Sztv.) szerint – aktiválásra került. A projekt fizikai befejezésének a beruházás, illetve az utolsó projekttevékenység fizikai teljesítésének napja minősül.

A támogatott tevékenység akkor tekinthető befejezettnek, ha az a támogatói okiratban meghatározottak szerint teljesült, a megvalósítás során keletkezett számlák kiegyenlítése megtörtént, a költségvetési támogatással létrehozott vagy beszerzett eszköz – az Sztv szerint – aktiválásra került, a kedvezményezettnek a támogatott tevékenység befejezését tanúsító és bizonylatokkal alátámasztott beszámolóját, elszámolását a Támogató jóváhagyta, és a költségvetési támogatás folyósítása az igazolt támogatás-felhasználásnak megfelelő mértékben megtörtént. A projekt fizikai befejezésének végső dátuma a támogatói okirat hatálybalépésétől számított 6 hónap, de legkésőbb 2025.02.28.

A záró beszámoló8 benyújtásának végső határideje a projekt fizikai befejezését (az utolsó projekttevékenység fizikai teljesítése) követő 60. nap.

A projekt fizikai befejezésének időpontját úgy kell megtervezni, hogy ezen időpontig a projektben tervezett valamennyi támogatott projekttevékenység lezárásra kerüljön. A pályázat keretében a projekt fizikai befejezésének időpontjáig felmerült és kiegyenlített költségek számolhatók el.

Fenntartási kötelezettségekre vonatkozó speciális előírások
A pályázónak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a vendéglátó szolgáltatási tevékenységet és a pályázat keretében létrehozott fejlesztéseket, beszerzett, a vállalkozást éven túl szolgáló eszközöket a projekt D.7 pont szerinti záró beszámolója hiánytalan benyújtásának napjától számított első év végéig fenntartja.

A projekt akkor tekinthető lezártnak, ha valamennyi vállalt kötelezettség teljesült, és a kedvezményezett a kötelezettségek megvalósulásának eredményeiről szóló, záró projekt fenntartási jelentést benyújtotta, és azt a Támogató jóváhagyta. A Támogató fenntartja magának a jogot, hogy a támogatói okiratban vállalt kötelezettségek teljesülését helyszíni ellenőrzés során szemrevételezéssel, valamint a kötelezettségek teljesülését alátámasztó dokumentumokba való betekintéssel ellenőrizze.