Elindult a bruttó elszámolás rendszere

Az elmúlt év szeptemberében érkezett a hír, hogy 2024. január 1-jétől bevezetésre kerül a bruttó elszámolási rendszer. Ezt követően megnyugtatták az embereket azzal, hogy az év elején érkező szaldós elszámolás csak azokra vonatkozik, akik 2023. szeptember 7. után adták le a napelemes rendszer kiépítésére az igényüket. A bejelentés óta számos változás történt, és fontos áttekinteni ezeket a fejleményeket. A változások hatással lehetnek azokra, akik napelemes rendszert terveznek telepíteni, valamint azokra, akik már rendelkeznek ilyen rendszerrel.

Ki kerül bruttó elszámolásba?

Akik 2023. szeptember 7. után adták le a napelemes rendszer kiépítésére az igényüket. Illetve 2023 év végén érkezett a kormányrendelet, amely jelentős változásokat hozott az HMKE rendszerekkel kapcsolatban. Ennek értelmében a bruttó elszámolásba kerülnek az új HMKE rendszereken túl, a legalább 10 éve telepítettek vagy bővítettek. Ez a döntés komoly hatással lesz az érintett vállalkozásokra és gazdálkodó szervezetekre, akiknek fel kell készülniük az új szabályozásokkal járó követelményekre és változásokra.

Bruttó elszámolás

Megjelentek a bruttó elszámolásra vonatkozó részletek, melyek alapján kiderült, hogy a lakossági ügyfelek 5 forintos árat kapnak a visszatáplált energiáért, amennyit a szaldó elszámolásban a túltermelésért kaptak. Ezzel szemben a nem lakossági fogyasztók számára fix 1 forint átvételi ár lett megszabva.

A szolgáltatók pontos átvételi árai

  • 5,25 Ft AZ MVM DÉMÁSZ ÁRAMHÁLÓZATI KFT.
  • 5,11 Ft ELMŰ HÁLÓZATI KFT.
  • 4,94 Ft MVM ÉMÁSZ HÁLÓZATI KFT.
  • 4,39 Ft E.ON DÉDÁSZ, E.ON ÉDÁSZ ÉS OPUS TITÁSZ

Mi lehet a megoldás?

A rendelet valószínűleg arra ösztönzi majd az ügyfeleket, hogy átgondolják az energiafelhasználásukat és a megújuló energiaforrásokkal való terveiket. Az ügyfeleknek így még indokoltabbá válik majd, hogy akkumulátort is telepítsenek a napelemes renszerük mellé. 2024 januárjában el is indult a NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM, amely célja, hogy vissza nem térítendő támogatással a lakóépületeket megújuló energiaforrással és energiatárolóval lássák el.

Az energiatárolók lehetőséget nyújtanak arra, hogy a felhasználók hatékonyabban kihasználják a megújuló energiákat, és a túltermelésüket eltárolják maguknak. Ezáltal elérhető a függetlenebb energiaellátás és a hatékonyabb felhasználás azokkal szemben, akik nem telepítenek akkumulátort a napelemes rendszerük mellé.

Nem minősül szerződés módosításnak!

A energiatárolók segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a csatlakozási ponton lekötött vételezési és betáplálási teljesítmény növelése nélkül is hatékonyan kezeljük az energiatermelést és -felhasználást. Ezáltal a kiserőmű üzemeltetője hozzájárul a helyi energiarendszer stabilitásához és hatékonyságához, valamint segít csökkenteni a hálózati túlterhelés és az energiafelhasználás ingadozásainak kockázatát. A kiserőmű üzemeltetője tehát nemcsak a saját energiaigényét képes kielégíteni, hanem a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából is fontos szerepet tölt be a energiatárolók használatával.

A módosítások csak a villamosenergia-kereskedővel megkötött szerződésre vonatkoznak, a munkálatok elvégzéséhez szükséges engedélyeztetési eljárásokat a hálózat szolgáltatójával továbbra is le kell folytatni!

Vegye fel velünk a kapcsolatot amennyiben bővíteni szeretné a rendszerét vagy egy teljesen újat szeretne telepíteni.